Elektrikli Şarj İstasyonları
Son yıllarda hızla yaygınlaşan elektrikli araçların motorlarının şarj edilmesi için ihtiyaç duyulan elektrikli şarj istasyonları artık daha çok yerde karşımıza çıkmaktadır. Sahip oldukları özel teknolojiler ile sadece birkaç dakika içinde bu araçların sahip oldukları enerjiyi üretebilmektedirler. Elektrik araç sayısı arttıkça doğal olarak bu tarz şarj istasyonlarına olan ihtiyaçta artmaktadır. Bu sebeple alışveriş merkezleri, benzin istasyonları veya otoyollarda bulunan dinlenme tesislerinde eskisinden çok daha fazla şarj istasyonu yer almaktadır. Elektrikli motorlar AC gerilime ihtiyaç duydukları için bu istasyonlar doğal olarak bu gerilimi üretecek şekilde tasarlanmışlardır.
Ancak araçlar sahip oldukları özel mekanizmalar ile bu AC gerilimi DC gerilime çevirirler ve bu sayede motora güç sağlarlar. Araç sahipleri tıpkı sıvı yakıt alırken yaptıkları biri bir kablo ile araçlarının motorlarını şarj edebilirler. Elektrikli araçlar farklı konektör kablo başlıkları kullanabilirler. Bu sebeple bir araç sahibi elektrikli şarj istasyonları ile aracını şarj etmek istediği zaman aracına uyum olan bir kabloya sahip olmalıdır. Son yıllarda artık otomobil firmalarının tek tek fosil yakıtları terk ederek elektrikli ve hibrit otomobil üretimine geçeceklerini açıklamaları da doğal olarak bu alana olan ilginin artmasını sağlamıştır. Bu ilgi ise beraberinde ciddi bir elektrikli şarj istasyonları ihtiyacı doğurmaktadır. Bu sebeple üretici firmalar sürekli olarak daha hızlı ve pratik şarj çözümleri aramaktadırlar.
Elektrikli Şarj İstasyonları Nasıl Çalışırlar?
Hem konutlara hem de toplu kullanım alanlarına kolay bir şekilde kurulabilen elektrikli şarj istasyonları sayesinde araçların motorları kolay bir şekilde şarj edilebilir. Ancak bu sistemler kişilerin isteklerine göre gelişigüzel olarak kurulamazlar. Bunun için mutlaka yetki sahibi olan kurumlardan yardım almak gerekir. Standart bir şarj istasyonunda elektrik akımı 3 faz halinde dağıtılır. Araç sahiplerine ise sadece kablolarını araçlarına takarak şarj etmek kalır. Şarj süreleri istasyonların ürettikleri güce ve aynı zamanda araç motorlarının AC gerilimi DC gerilime dönüştürme hızına bağlı olarak değişebilir. Üretilen enerjinin en üst düzey kaliteye sahip olması için elektrikli şarj istasyonları üzerinde yer alan elektrik panosunun beslenmesi için harmonik filtreleme ünitesi ile kompanizasyon da bulunur.
Araçların güvenli bir şekilde şarj edilebilmeleri için dünya genelinde geçerli olan IEC 62196 isimli bir şarj istasyonu standardı geliştirilmiştir. Bu sayede araç sahipleri dünyanın neresine giderlerse gitsinler araçlarını şarj etme konusunda herhangi bir sorun yaşamazlar. Elektrikli şarj istasyonları kullanılan elektrik miktarına göre ücretlendirme yapacak şekilde tasarlanmışlardır. Yeni araç sahipleri bu istasyonlarda ne kadar elektrik harcarlarsa o kadar ücret öderler. Bu istasyonlar elektriği kademeli olarak ilettikleri için araç sahiplerine ihtiyaçları kadar elektrik kullanma olanağı tanırlar. Elektrikli şarj istasyonları hakkında daha çok bilgi edinmek ve özellikle fiyatlarını öğrenmek istediğinizde her zaman İnform internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.