God of War PC sürümü uzun bir bekleyişin ardından nihayet çıktı. Playstation konsollarına çıkan oyunları ile Yunan tanrılarını basit geçiren ve çok azını sağ bırakan Kratos’un bu yeni macerası, 2018 senesinde Playstation 4 için çıkmış ve yaşadığı değişimle bizi fazlasıyla kendine bağlamıştı. doğal olarak PC sürümü ile beraber oyuna teknik anlamda bir takım yenilik de eklenmiş durumda. Şimdi gelin hem oyunun hikayesini, dinamiklerini yeniden hatırlayalım, bununla birlikte PC sürümünün avantajlarına değinelim.
God of War PC inceleme
God of War, Kratos’un geçmişinin izlerini silmeye çalıştığı bir başlangıç yapıyor. Daha ilk dakikalardan itibaren karakterin hal ve hareketinden, davranışlarından bunu net bir halde anlıyorsunuz. Kasvetli ve bir çok da üzücü bir başlangıç yapmış olduğumız oyunun kilit noktası basit bir görevle başlasa da çok kısa bir müddette aslına bakarsak işin hiç o kadar da basit olmadığını anlıyorsunuz. Hikayenin ana odağı ise merak unsuru üzerine kurulmuş. Oyunun hikayesi bu bilinmezliğin etrafında o kadar güzel ilerliyor ki döndüğünüz her virajda, edindiğiniz her bilgide hem Nordic Mitolojisinden bilgiler alıyorsunuz aynı zamanda bu hikayenin ipuçları karşınıza çıkıyor.
Sony herkes biliyor ki artık ikili karakterlere odaklanan öykü bazlı oyunları fazlasıyla sevdi. Bu sistem God of War‘da da başarılı bir halde uygulanmış. Eski oyunlarda yerinde duramayan, öfke ve intikam hırsının vücut bulmuş hali olan Kratos, yeni oyunda sorumluluk sahibi, etliye sütlüye karışmak istemeyen emeli modunda takılıyor. tabi vakalar karşısında aslen o kararlı ve güçlü yapsıcaklıknı her zaman muhafaza ettiğini sık sık görüyoruz.
Kratos ve Atreus arasındaki inişli çıkışlı baba – oğul ilişkisi, oyunun hikayesini her zaman yukarıda tutuyor. yani önemli bir ara sahne olmasa bile karakterlerin arasındaki diyaloğun devamlı işlediğini görüyorsunuz. İşin içine Mimir’in girmesi ile beraber bu anlatı çok daha kuvvetli bir yapıya bürünüyor ve oyunun her anından keyif almaya başlıyorsunuz. doğrusu alalade geçtiğiniz ve hiçbir düşmanın yer almadığı anlarda bile bu diyalog yapısının ne kadar etkileyici bulunduğunu anlamanız için yeterli oluyor.
Oyunun hikayesi her ne kadar bir yolculuk münasebetı üzerine oturtulsa da aslen Kratos ve Atreus arasındaki bağın şekillendiği bir hikayeye tanıklık ediyoruz da denebilir. Belli bir süre sonra Atreus doğru bir hareket yaptığında, cesaretli davranılmış olduğunda sizlerin de bir baba şeklinde göğsünüz kabarıyor, kabahat işleyip ergence davranılmış olduğunda ise tıpkı Kratos gibi iç çekmeye başlıyorsunuz. Oyun kısa sürede karakterler ile empati yapma ve onlarla bütünleşmenizi sağlıyor. Bu yönüyle fazlaca güçlü bir oyun var karşımızda.
God of War her ne kadar seriye yeni bir başlangıç yapsa da aslına bakarsak köklerine fazlasıyla bağlı olan bir devam oyunu. Bu devam oyununda Kratos’un oğlu Atreus ile girdiği macera oynanışa yeni dinamikler getirmiş olduğu benzer biçimde aslen oyunun çehresinde de büyük bir değişiklik yaşanmış. Günümüz oyun dinamiklerini fazlasıyla benimseyen, ona gore şekillenen ve yere hakikaten de çok sağlam basan bir oyun olduğunu daha ilk dakikalardan anlıyorsunuz. öykü odaklı olmasının yanı sıra oynanış arka plana itilmemiş ve uygar dinamikler God of War‘un o sevmiş olduğimiz aksiyon yapsıcaklıkyla çok güzel bir halde bağdaştırılmış.
Oynanış tarafına geldiğimizde ise başta da söylediğim gibi eski oyunlardan izler taşıyan ama kendini fazlasıyla modernize eden bir imal olmuş diyebiliriz. özgür kamera modunun gelişi ile birlikte oyunun tarzında doğal olarak büyük bir değişiklik söz konusu. Artık her yönden gelen düşmanlara karşı tetikte olmalı ve zaman içinde kazandığımız kombolar ile beraber onlara oyun alanını dar etmeliyiz.
Thor’un çekicine benzer bir mantık üzerine oturtulan baltamız dövüş sisteminin bel kemiğini oluşturmuş. Yakın dövüş dinamikleri haricinde baltayı dilediğiniz benzer biçimde fırlatabiliyor ve size geri gelmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu dinamik inanılmaz eğlenceli olmuş. Dövüş esnasında kullanmanın yanı sıra bulmacalar da bu dinamiği sık sık kullanmanız gerekiyor. doğal olarak ilerledikçe oyunu hemen hemen hiç oynamayan kişilere anlatmak istemediğim bazı yeni dinamikler ile karşılaşıyorsunuz. tüm bu dinamikler aslında oyunun zaman içinde ne kadar değiştiğini de gözler önüne seriyor. Üstelik yeni özellikler, yeteneklerin kilidini açtıkça aslına bakarsanız sağlam temeller üzerine oturtulan bu oynanış dinamikleri çok daha çeşitli ve eğlenceli hale gelmeye başlıyor.
Dövüş sisteminde tabancaınızı kullanma, kalkan savunması ve yumruklarla dövüşme olmak üzere üç dinamik yer alıyor. silah kullanmasında yeni kabiliyetler ile beraber daha farklı kombolar sergiliyorsunuz. Kalkan ise hem savunma bununla birlikte kontra atak saldırı dinamiğini tetikliyor. zaman zaman yumruklarınız ile kombonuzu destekliyor ve çeşitlendiriyorsunuz. ayrıca yumrukla dalma normal taarruzlara nazaran rakibi daha fazla hırpalıyor ve sersemletme barının daha hızlı dolmasını sağlıyor. Sersemletme barı dolan düşmanları tıpkı eski oyunlarda olduğu şeklinde bitirici vuruşla alaşağı edebiliyorsunuz. Her düşman için farklı animasyonlarla süslenen bu bitirici vuruşlar hem çok hoş gaslıküyor bununla birlikte sizi fazlasıyla gaza getiriyor. kısaca tabanca ve yumruk arasındaki seçim bu şekilde bir risk sistemi üzerinden de işliyor. Dodge sistemini de es geçmemek lazım. Geri atılarak yahut hücum vardığında sağa sola yuvarlanarak onlardan kaçabiliyorsunuz.
Oyunda deneyim puanı kazanmıştırkça biraz önce de söz ettiğim benzer biçimde yeni özellikler açmak olası. Üstelik bu özellikler silah kullanımı, kalkan ve yumrukla saldırı için ayrı ayrı, küçük da olsa birer beceri ağacı ile karşımıza çıkıyor. bütün bu dinamiklerin yanı sıra tabancaınıza rün adı verilen özellikleri takabiliyorsunuz. Bu rünler karakter istatistiklerine, işte güç, savunma şans gibi faktörlere artı etki oluşturuyor. ya da düşmana doğal olarak bulduğunuz bütün rünleri aynı anda kullanma gibi bir vaziyet söz konusu değil. Oyunda ilerledikçe tabancaınızdaki rün sayısı artıyor ama birini taktığınızda genelde ötekini çıkarmanız gerekiyor. tabancaınızdaki açınma haricinde zırh gelişmeleri de fazlaca önemli. Oyun boyunca bulduğunuz farklı zırh parçaları ile özelliklerinizi arttırmaya çalışıyorsunuz.
Şimdi geldik Atreus’a. Oyunun başında çömez bir savaşçı olan Atreus, ilerledikçe kendine itimatı artıyor ve yavaş yavaş önemli bir yardımcıya dönüşüyor. tabi bu önemi kazanması için onun da zırh ve karakter gelişimine örutubet vermeniz lazım. ne kadar ekmek o denli köfte misali yeni kabiliyetler açtıkça, al bu zırhı giy dedikçe Atreus’un da ne kadar kabiliyetli bir savaşçıya döndüğüne tanıklık ediyorsunuz. ok saldırıları ile rakiplerini sersemletirken bununla birlikte çağırdığı özel ruhlar ile farklı taarruzlar yapmanıza olanak sağlıyor.
Atreus büyük düşmanları oyalıyor, farklı kombolarda desteğinize koşuyor, tepelerine çıkıyor, icap ettiğinde ok atarak onları size adeta servis ediyor. Ok atması gereken anları siz de belirleyebiliyor ve dövüş anında farklı stratejiler gerçekleştirebiliyorsunuz. Oyun alanında avel avel dolaşan bir suni zeka değil kendisi. Yolculuğunuzun her anında çenesiyle yanınızda olduğu gibi dövüş anlamış olurında da ne kadar işinize yaradığını kanıtlıyor diyebiliriz. tabi karakter kabiliyetleri, tabanca kullanımı ve Atreus olgusu dışında eski oyunlardan da hatırlayacağımız öfke barı bu oyunda da kendine yer edinmiş. Öfke barınız dolduğunda Kratos yaradana sığınıyor ve önüne ne gelirse patatese çeviriyor.
Şimdi geldik oyunun grafik ve teknik istikametüne. 2018 senesinde PS4 için çıkan God of War‘u görmüş olduğumde tıpkı Red Dead Redemption 2 yahut Last of Us 2 kadar etkilenmiştim. Oyun belki onlar kadar üst düzey bir kaplama kalitesine sahip değildi ama gerek dizaynı, egrek karakter animasyonları gerekse de akıcı yapsıcaklıkyla kendini belli eden bir yapıya sahipti. Oyun genel bir harita sistemi üzerine oturtulsa da ziyaret ettiğiniz diyarları bir kenara bırakın bu haritanın her köşesinde farklı bir görsellik ve detayla karşılaşıyorsunuz. Sanat yönetimi çok iyi ve Nordic mitolojisinin bütün etkilerini oyun süresince görüyor ve her anında tenefüs ediyorsunuz.
Oyunun genel keşif hissiyatı biraz önce de söz ettiğin rünleri bulma, can barınızı, öfke barınızı arttırma veya farklı gömü haritalarına yetişme zerine kurulu. tabi bir challange nidasına haiz olan veya kendi içinde ufak öykü parçaları içeren yan görevler de bulunuyor. fakat oyunu köşe bucak turne istemenizin ana sebebini bunlar değil, güzel tasarlanan harita yapısı ve atmosferi sağlıyor diyebilirim.Oyun bu dengeyi oldukça güzel bir şekilde oturtmuş. çevreı araştırma ihtiyaç ve hissiyatını oyunculara geçirmeyi fazlasıyla başarmış.
PC sürümü ile birlikte bazı grafiksel avantajlar da beraberinde gelmiş. Öncelikle kaplama kalitesi ve çözünürlük çok daha iyi olduğundan sizi daha net bir tecrübe bekliyor. Gölgelendirmeler ve yansıma konusunda bariz bir iyileştirme yapılmış ve bu durum oyunun çok daha güzel gaslıkmesine, organik durmasına neden olmuş. Bunun yanı sıra oyunda NVidia’nın DLSS ve Reflex desteği de bulunuyor. DLSS ayarlarında birden fazla seçenek ile aslında sisteminize gore bir değer elde etmenize olanak sağlanmış. kısaca iyi bir sisteminiz var ise kaliteye odaklanabiliyor veya orta seviyelerde bir sisteme sahipseniz performans moduyla çok daha yüksek FPS oranlarına ulaşabiliyorsunuz. Reflex özelliği ise daha akıcı bir oynanış sunuyor. Bu kısım özellikle dodge mekaniğinde veya kontra hücum yapmış olduğunız savunma bölümünda daha ön plana çıkıyor. Geniş ekran desteğini de unutmamak lazım. Ben oyunu 3440×1440 çözünürlükt kısaca Ultra Wide olarak oynadım. geniş ekranla oynadıktan sonrasında oyunun keyfini çok daha çok hissediyorsunuz diyebilirim.
En son oyunun kamera ve sinematik kullanmasından da bahsetmem lazım çünkü God of War’da en sevmiş olduğim şey kesinlikle bu diyebilirim. Oyunun yönetmenliğini meydana getiren Cory Barlog, serbest kamera açısına sahip olan yeni God of War oyununda tek kamera tekniğini kullanmış. kısaca oyundaki tüm aksiyon, oynanış sekansı veya ara sahne tek bir kamera üzerinden işliyor. şu demek oluyor ki ara sahneye geçtiğiniz ve farklı bir yer gösterilmesi lazım, kamera Kratos’tan uzaklaşıp oraya doğru gidiyor ve hiç kesme kullanılmıyor. Bu işleyiş oyun yönetimini muhakkak çok daha zorlu bir yapıya sokmuştur fakat ara görüntüler, özellikle aksiyon kısımlarında o kadar keyifli hale geliyor ki meydana getirilen iş karşısında hürmetyla eğilmek istiyorsunuz.
Sonuç olarak 2018 senesinde PS4 için çıkan God of War PC versiyonu, bu sürümü ile her insanın oynaması ihtiyaç duyulan bir macerayı karşımıza çıkarıyor. eğer daha önce oynamadıysanız sizi mükemmel saatlerin beklediğini söylemem lazım. Benim şeklinde oyunu hatmettiyseniz de PC versiyonundan fazlasıyla keyif alabilirsiniz. Ben çıktığı dönem tüm ekstraları ile bitirmiştim ama aradan geçen bu süre zarfında God of War PC versiyonunda yeniden ilk kez oynuyormuş benzer biçimde keyif aldım. God of War hikayesi birazcık geç açılsa da Kratos ve Atreus’un o arasındaki ilişkiye şahit olmak ve hikayenin gidişatı sizi fazlasıyla oyuna bağlıyor.
Güzel oyun, çok severek oynadığım bir oyun