Bordo Bulamacı Nedir?
19. yüzyıl sonundan beri kullanılan bordo bulamacı bakır sülfat yani göztaşı ile kirecin belli oranda karıştırılması ile oluşan bir tarım ilacıdır. Ağaçlarda oluşan mantar ve bakterilerin yok edilmesi için kullanılmaktadır. % 98 oranında bakır sülfat içeren karışım su ile seyreltilip kullanılmaktadır. Meyve ağaçlarına, zeytinliklere, odun gövdeli bahçe düzenlemesi bitkilerine atılmaktadır. Püskürtülerek ağaçlara uygulanmaktadır.
Bordo Bulamacı Nasıl Hazırlanır?
%1’lik çözeltinin hazırlanması için 1 kg sönmüş kireç 50 litre su ile karıştırılır. Başka bir kapta 1kg göztaşı ile 50 litre su karıştırılır. Sonra göztaşı karıştırılarak yavaş şekilde sönmüş kireçli suya eklenmelidir. Süzülen karışım ilaçlamaya hazırdır. Burada dikkat edilmesi gereken göztaşının kireçli su üzerine dökülmesidir. Tersi yapılırsa ilaç bozulmaktadır. Yapım esnasında demir kap ya da karıştırma sopası kullanılmamalıdır. Çünkü demir ile bakır reaksiyona girmektedir. Aynı şekilde metal kap kullanılmamalıdır.
Bordo Bulamacı Ne Zaman Kullanılır?
Hazırlanan bordo bulamacı ilk on saat içinde kullanılmalıdır. Ağaç gövdelerine püskürtülerek kullanılır. İlkbaharda meyve ağaçlarında uyanma olmadan bir hafta önce %1,5 ya da 2’lik çözelti atılabilir. Sonbaharda ise ağaçların yaprakları tümüyle döküldüğünde ya da az öncesinde %1’lik bulamaç atılabilmektedir. Bağ sürgünleri yaklaşık bir karış olduğunda atılır. Daha geniş bilgi için https://www.hortiturkey.com/yazilar/bordo-bulamaci-nedir-ne-zaman-uygulanir linkine bakabilirsiniz.