Kanser Tedavisinde Teknolojik Algoritmaların Kullanımı Ve Yeni Tedavi Yöntemleri
Bilim araştırmacıları, insan dokularının örneklerini topluyor. Peki bu işlem neden gerçekleştiriliyor? İnsanlar hastalıklarına dair bulguları dokularında saklamaktalar. Bu duruma bağlı olarak, bilim insanları ellerinde bulunan insan dokularına bakarak birçok hastalık hakkında inceleme yapabiliyor. İnsan dokularında tespit edilen hastalıklardan biri ise kanserdir. Bilim insanları kanserli dokuları, doku bankası adı verilen yerlerde depolayarak, kansere dair araştırmalar gerçekleştiriyor. Bu araştırmalar sonucu ise hastalığı daha yakından tanıyabiliyor ve en etkili tedavi yöntemlerini geliştirebiliyorlar. ADOPT ismine sahip olan Avrupa araştırma projesi kapsamında, aynı işlevlerin gerçekleştirmesi üzerine hastalıklı doku örnekleri toplanmaktadır. Toplana doku örnekleri ise kanser hastalığına sahip özellikler taşımaktadır.
Algoritmaların Kullanımı Ve Kolon Kanseri
Bu dokular, teknolojik modeller ile birlikte incelenerek, hastalığın çözümüne yönelik tedavi şekilleri bulunmaktadır. Teknolojik bir araştırma alt yapısı ile incelenen dokular, insanların bulduğu tedavi yöntemlerinden daha ileri ve kesin sonuçlar ortaya koymaktadır. Yani sağlık sektöründe oluşturulan tedavi yöntemleri de artık teknolojik cihazların sağladığı analiz sistemleri ile gerçekleşmektedir. 2019 yılı sağlık sektörüne dair birçok teknolojik modele ev sahipliği yapacaktır. İşte bunlardan biri kanserli dokuları inceleyen ve tedavi yöntemleri üreten teknolojik algoritmalardır. Teknolojik algoritma yapısı, ileriye yönelik kanser tedavisinin yeni çalışanları olarak belirlenmektedir. İnsanüstü tahminlerin gerçekleştirilmesinde bizlere yardım etmektedirler.
Teknolojik algoritma modellerini kullanan bilim insanları, Avusturya’da şuan itibari ile dahi birçok araştırma gerçekleştirmektedir. Özellikle, kolon kanseri hastalığının tedavisi üzerine çalışmaktadırlar. Ellerinde bulunan milyonlarca biyolojik doku üzerinden incelemeler sağlamaktadırlar. Bu biyolojik numunelerin incelenmeleri sonucunda,’’ kolon kanseri hastalığının gelişmesi nasıl gerçekleşiyor? Nasıl bir yapıya sahip? Farklı özellikleri nelerdir?’’ Gibi birçok soruya cevap bulanabiliyor. Verilen cevaplara göre teknolojik analizlerden yararlanılarak tedavi yöntemleri üretiliyor.
Türkiye’de Önemli Bir Gelişme; Biyobankalar
Dünya ile paralel yapıda gelişim göstermeye gayret eden Türkiye sağlık sektörü de bu konuda kayıtsız kalmamıştır. Gazi Üniversitesinin yaptığı projeler arasında Granz Biyobankası oluşumu bulunmaktadır. Bu biyobanka içerisinde 60 bin rakamından daha fazla kanser örneği yer almaktadır. Tıp fakültesi genel müdürü Karine Sargsyan, akla gelebilecek birçok kanserli numuneye sahip olduklarını açıklamıştır. Bu numuneler kas ve ciltte bulunan küçük parçalar ve kanserli doku örnekleri olarak adlandırılabilmektedir. Numuneler özenle korunmaya, temizlenmeye ve veri işlemlerinin yapılmasına kadar birçok aşamadan geçmektedir. Numuneler daha sonra kayıt altına alınarak, üzerinde araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Tüm dünyada uygulanan bu teknolojik ile gelecek kuşaklara miras olarak etkili tedavi yöntemlerinin bırakılması amaçlanmaktadır.