Osmanlıca yazım dili olarak Arapça ve Farsça’nın karıştırılarak kullanıldığı 36 harften oluşan bir dildir. İslamiyet’in kabulü ile Türkçeye karışmaya başlayan Osmanlıca, sonradan imparatorluğa dönüşen Osmanlının hakimiyetinin büyük çoğunluğunu oluşturan Arap topraklarında ihtiyaç duyulan iletişimi sağlamıştır. Özellikle Farsça’nın getirdiği edebiyat kolaylığı ile daha estetik edebi eserler çıkartılmasını sağlamıştır. Osmanlıca, 13. yüzyıllarda kullanılmaya başlayan bir dildir ve dilin tarihi 3 dönemden oluşmaktadır.
Bu dönemler; 13. yüzyıl ve 15. yüzyıllar arası Eski Osmanlıca ile başlayan, sonrasında 15. yüzyıl ve 19. yüzyıl arası Klasik Osmanlıca ile devam eden ve 19. yüzyıl 20. yüzyıl arasında Yeni Osmanlıca olarak karşımıza çıkan dönemlerdir . 20. Yüzyıl da Osmanlının yıkılması ve yerine Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile Osmanlıca yerine Latin alfabesini kullanılan Türkçe ortaya çıkmıştır.
Osmanlıca Öğrenmenin Önemi
Osmanlıca artık günlük hayatımızın bir parçası olmasa da Osmanlıdan kalan; belge, evrak, doküman, arşiv belgeleri, levhalar, mezar taşları ve o zamanları anlamamıza yarayacak mektup ve benzeri materyallerin incelenmesi için gereklidir. Osmanlıca Çeviri türleri ise çeviri projelerine göre çeşitlenmektedir. Bunlar başlıca şu şekildedir:
l Osmanlıca’nın Transkripsiyon Çeviri
l Yarım Transkripsiyon Çeviri
l Osmanlıca Normal Çeviri
l Osmanlıca Günümüz Türkçesi Çeviri
Olmak üzere Osmanlıca Tercüme kaynak terminolojisine göre dört farklı şeklide yapılmaktadır.
Transkripsiyon Çeviri
Günümüz de kullandığımız alfabe de olmayan Osmanlıca harflerin ses uzatma ve inceltme işaretleri kullanılarak yazılması ve böylece metne dökülmesidir.
Yarım Transkripsiyon Çeviri
Bu çeviri türünde Osmanlıca ses işaretleri kısmen kullanılarak metine dönüştürülür.
Osmanlıca Normal Çeviri
Çevirisi yapılmak istenen Osmanlıca metinde ne yazıyor ise bugün kullandığımız alfabeye çevrilerek okunduğu gibi yazılmasıdır.
Osmanlıca Günümüz Türkçesi Çevirisi
Bu çeviri türünde de yine metin günümüz Türkçesine çevrilerek anlaşılır hale getirir.