Kapat

Yürüyüş Yapmanın Ruh ve Beden Sağlığına Yararları

Anasayfa
Haberler Yürüyüş Yapmanın Ruh ve Beden Sağlığına Yararları

Yürümenin insan sağlığı açısından faydalarını genel olarak biliriz. Yürümenin faydaları hem ruh hem de beden sağlığı açısından oldukça fazladır.

Eski çağlardan beri bilinen ilk zayıflama metodudur diyebiliriz. Ayrıca metabolizmayı hızlandırıp, sağlıklı yaşamayı getirir. Kendinizi yormadan yapacağınız günlük yürüyüşler ile, hem ruhen, hem bedenen kendinizi daha sağlıklı hissedersiniz. Bakalım, yürüyüşün detaylı olarak, ne gibi faydaları ve vücut sağlığımıza ne gibi olumlu katkıları vardır;

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Daha zinde ve dinç hissetmenizi sağlar.
  • Açık havada yürüyüş yapmanın, strese, olumsuz hislere, ve kendini kötü hissetmeye karşı olumlu etkileri vardır.
  • Yüksek tansiyon üzerinde, tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.
  • Kanda bulunan iyi kolestrol seviyesini düzenler.
  • Kilo verdirdiği gibi, kilo korumada da yardımcıdır.
  • Diyabet riskini düşürür.
  • Bol oksijen alınacağından, zihin temizleyici özelliği vardır.

Yürüyüş yapmanın insan sağlığı için olumlu etkileri elbet bir gerçek. Fakat yürüyüş deyip geçmemekte de fayda vardır. Yürüyüş yapacağınız zaman dikkat etmeniz gereken bazı önemli ufak noktalar, daha sağlıklı olarak, yürüyüş yapmanızı ve sonuçlarını daha iyi bir şekilde almanızı sağlar.

Yürüyüşe başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri ile vücudunuzu hazırlamalısınız. Bunu ister yürüyüşü yapacağınız açık havada, isterseniz kapalı bir ortamda yapabilirsiniz. 5- 10 dakika yapacağınız ısınma hareketlerinden sonra, esneme ve gerilme hareketleri ile vücudunuzu öne aşağı yukarı ve yanlara esnetebilirsiniz. Yürüyüşünüze başladığınızda birden hızlı tempo ile başlamak yerine, daha yavaş tempodan başlamalısınız. 10 dakika düşük tempoda vücudunuzu alıştırıp daha sonra tempolu olarak yürüyüşünüzü ilerletmelisiniz. Vücudunuzu çok yormamaya dikkat etmelisiniz. Eğer 40 yaş ve üzerindeyseniz doktora danışıp bir yürüyüş programı elde etmeliyiz.

Tempolu yürüyüş sırasında yorgunluk halsizlik ve kalp çarpması hissederseniz yürüyüşü bırakmalı ve kesinlikle vücudunuzu yormamalısınız. Unutmayın ki yürüyüşü vücudu yormak, zorlamak için değil, vücudumuza sağlık katması açısından yapmalıyız.

Yürüyüş için giyeceğiniz ayakkabıyı, sert zeminlere uygun ve yürüyüş ayakkabı olmasına önem vermelisiniz. Uzun vadede yürüyüş ayakkabısı dışında tercih edilen ayakkabılarla yapılan yürüyüşler, ileri ki zamanlarda menüsküse neden olmaktadır.

Aynı şekilde kıyafetlerinizi de pamuklu teri içerisinde absorbe edecek türden olmalıdır. Ayrıca en büyük yanlışlardan bir tanesi de vücuda naylon sararak yürümektir. Naylon içeriği hem sağlıksız olup hem de vücudun nefes almasını engeller. Spor kıyafetleri temin ederek daha uygun bir kıyafet elde edebilirsiniz.

Yürüyüşü sonlandırırken nabız ve kaslar için daha uygun bir ortam ayarlamamız gerekir. Bunun için 5 dakika ağır tempo ile yürüyerek vücut temposunu yürüyüşü sonlandırmaya ayarlayıp doğru bir şekilde yürüyüşümüzü sonlandırabiliriz.

lösev

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

instagram takipçisi satın al antalya duvar kağıdı takipçi - haberler dünya duvar kağıdı teknoloji haberleri