Facebook, Android’e Rakip Olacak Bir İşletim Sistemi Mi Getiriyor?
Facebook, Google’a rakip mi olacak? Facebook kendine ait işletim sistemi mi geliştiriyor? Facebook son attığı adım ile Google’ın tahtını sallamayı hedefliyor. Bunun için de seçtiği yol bir işletim sistemi geliştirmek.
Facebook’un atacağı adım içerisinde Windows NT ‘nin gelişiminde yer alan mühendis Mark Lucovsky de yer alacak. Lucovsky projeye liderlik ederek tamamen sıfırdan bir işletim sistemi oluşturacak. Bu durum Facebook tarafından atılan ilk adım da değil, daha önceden Home için işletim sistemi girişiminde bulunmuş ancak yoluna Android ile devam etmişti.
Facebook’un geliştirdiği işletim sisteminin kapalı kod sistemine sahip olacağı da açıklamalar arasında. Apple gibi kapalı kodlar ile piyasaya girerek sadece kendi istediği şekilde tasarlanmış işletim sistemleri yayınlayacak.
Facebook Kendi İşletim Sistemini Neden Oluşturacak?
Facebook bu kararı Huawei’den sonra aldı. Geçtiğimiz aylarda Huawei markasının Android lisansı iptal edilmişti, dalgalar halinde yayılan lisans iptal etme olayından sonra Facebook girişimcilik adına bu şekilde bir yönteme başvurdu. Tam olarak nedenin bu olduğu söylenemez çünkü resmi olarak açıklama gelmedi ancak, son olanlardan sonra tüm kullanıcıların aklına gelen neden bu.
Sosyal Medyada Etkileşim Arttırma Yolları
Google lisansları yok edilen firmalar yoluna başka işletim sistemleri ile devam etmek zorunda. Maddi açıdan bunları başarabilecek firmalar şimdiden bu yola adım atmaya başladı. Yapamayan firmalarda Facebook gibi şirketlerin oluşturduğu işletim sistemlerinden lisans alarak yollarına devam edecek.
Facebook İşletim Sistemi Oluşturursa Ne Gibi Avantaj Sağlanır
Facebook, bu şekilde bir işletim sistemi oluşturduğu zaman piyasa rekabet oranı çok büyük oranda değişecektir. Şu anda piyasada yaygın olarak IOS ve Android işletim sistemleri kullanılır. Daha önceden Nokia piyasaya kendi işletim sistemi ile giriş yapmış olsa da dalgalanma yaratabilecek kadar güçlü olamamıştı.
Piyasada rekabetin artması yanında cihaz fiyatlarının düşmesini sağlayacak değişiklikler ile de gelebilir. Tekelleşen firmalar rakipleri olmadığı için lisans ücretlerini ve şartlarını sert bir şekilde ellerinde tutabiliyorlar. Rakip firmalar tarafından yapılacak büyük adımlar nedeni ile adını duyurmuş işletim sistemleri de lisans ücretlerini düşürebilir. Lisans ücretlerinin düşmesi satılan cihazların daha ucuz bir hal almasını sağlayabilir.