Kapat

Marka Patent Nasıl Alınır?

Anasayfa
yaşam Marka Patent Nasıl Alınır?

Marka Patent Nasıl Alınır?

Marka; tüketiciler adına hayati öneme sahiptir. Satıcıların ürün ve hizmetlerini belirlemek, tanıtmak ve diğerlerinden ayırt etmek adına kullanılan bir terim olduğu söylenebilir. İşaret, şekil, renk, isim, terim olarak da tanımlanabilir. 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde değeri milyar dolarlar ile ölçülen çok sayıda markanın olduğunu söyleyebiliriz. Bu tür markalar; tüketicilerin gözünde en iyi konumu elde etmişlerdir.

Marka tescili; marka patent olarak da tanımlanabilir. Birçok kişi; patent ile marka tescil belgesi arasındaki farkı merak eder. Her ikisi de aynı amaca hizmet eder. Fakat, birtakım ayırt edici özellikleri mevcuttur. Patent; buluşların hukuki haklarını korur. Onların yalnızca sahipleri tarafından üretilmesini, satılmasını veya devredilmesini sağlar. Marka tescili ise markanın hukuki haklarını korur. Markaya on yıllık bir koruma sağlar. Ayrıca, marka sahibine markayı devretme, kiralama ve satma hakkını verir.

Marka Tescil Belgesi Nasıl Alınır?

Marka patent başvurusu iki şekilde gerçekleştirilir. İsteyenler fiziki evrak ile başvuru yapabilirler. Bunun yanı sıra, çevrimiçi başvuru yapmak da mümkündür. Ancak, marka patent belgesini alabilmek adına birtakım şartlara dikkat edilmelidir. Her şeyden önce, her marka için ayrı ayrı tescil başvurusunun yapıldığını söyleyebiliriz. Bir kişi; aynı anda birden çok marka için başvuru işlemini gerçekleştiremez. Bunun yanı sıra, başvuru sahibinin tacir olması şart değildir. Ayrıca, ticari işletme sahibi olmayan kişiler de marka patent başvurusu yapabilirler. Hem gerçek hem de tüzel kişilerin başvuru yapma hakları mevcuttur.

Marka patent başvurusu sırasında Türk Patent ve Marka Kurumu’na birtakım belgeler sunulmalıdır. Söz konusu belgeler arasında başvuru sahibinin kimliğine ilişkin bilgiler içeren başvuru formu, marka örneği, başvuruya konu olan mal ve hizmetlerin listesi, marka tescil başvuru ücretinin ödendiğini gösteren dekont yer alır.

Türk Patent Enstitüsü; her şeyden önce, belgelerin eksiksiz olup olmadığını inceler. Belgelerde herhangi bir eksik bulunduğu takdirde başvuru sahibine iki aylık ek süre tanınır. Türk Patent Enstitüsü; başvuruyu özgünlük kriteri bakımından inceler. Herhangi bir sorun görmediği takdirde markayı Resmi Marka Bülteni’nde yayımlar. Bu noktada, markaya dair herhangi bir itiraz gelip gelmediğine bakılır. Bilhassa marka tescil sorgulama işleminin yapılmadığı hallerde benzer isme sahip markaların sahiplerinin gelip itiraz etmesine rastlanabilir. Türk Patent Enstitüsü; herhangi bir itiraz olmadığı veya itirazın kabul görmediği hallerde marka sahibine marka tescil belgesi sunar.

Marka Tescil Belgesinin Süresi Nedir?

Marka patent süreci tamamlandığı takdirde markaya tescil başvurusu tarihinden itibaren on yıllık bir koruma sağlanır. Söz konusu on yılın bitmesinin ardından marka tescilinin onar yıllık dönemlerde yenilenmesi mümkündür. Hatta, sınırsız yenilenme imkanının olduğundan bahsetmeliyiz. Ayrıca, korumasının bitmesinin ardından altı aylık süre içerisinde marka tescilini yenilemeyen markalar hükümsüz sayılır. Bu yüzden, marka sahipleri; söz konusu süreci takip etmelidirler.

lösev

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

instagram takipçisi satın al antalya duvar kağıdı takipçi - haberler dünya duvar kağıdı teknoloji haberleri