Mülakatta Başarılı Olmanın İpuçları
Mülakat, birçok şirket tarafından personel alımlarında uygulanan bir yöntem olarak bilinmektedir. Özellikle personel alımı yapan şirketler bu personellerin mülakata dahil edilmesi ile birlikte kendileri için uygun olup olmamaları açısından bir değerlendirmeye tabi tutmaktadır. Buradaki belirli kriterler baz alınarak personel başvurusu yapan kişilerin, ilgili işle alakalı olarak başarılı olup olmayacağı ile ilgili ön araştırmanın yapılması sağlanmakta ve başvuran kişi ile birebir görüşme yapılarak işe alım durumunun uygun olup olmayacağı değerlendirilmektedir.
Bu aşamada söylenen birçok durum bulunmakla birlikte, insanların mülakat sırasında neler yapacağı ya da karşı taraftan nelerle karşılaşacağı bir merak konusu olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar ve çeşitli mülakata katılan insanlarla yapılan söyleşiler neticesinde mülakatlar sırasında yapılacak olan tüm davranışların belirli bir analiz içerisinde yapılıyor olması, aynı zamanda o işe sahip olmanızı da doğrudan etkileyen faktörlerden birisi olmaktadır.
Bununla birlikte “Mülakatta ne yapılmalı?” diye merak da ediyor olabilirsiniz. Şimdi sizlere mülakat sırasında size yardımcı olacak birbirinden farklı ipuçlarını sunacağız.
Doğru CV hazırlayın: CV hazırlama işlemini yapmış olmanız mülakatlar için oldukça önemlidir. Özellikle öz geçmiş olarak yorumlanabilecek CV, iş görüşmesinde sizinle ilgili detaylı bilgilere hızlıca ulaşılmasını sağlayacaktır. Bu durum işveren ile sizin aranızda bir köprü oluşturarak, sizinle ilgili detaylı bilgilere erişilmesini sağlayacaktır. Ayrıca insanların sizinle ilgili genel görüşlerinin oluşmasına ve işe uygun olup olmayacağınızın ilk temelini oluşturmanıza yardımcı olacaktır. CV değerlendirmesi yapılırken ilk kriterler gözden geçirilerek mülakata çağırılıp çağırılmamanız gerektiğini de net bir şekilde ortaya çıkarmış olacaktır. Bu sayede işverenler kiminle görüşmeleri gerektiği ile ilgili genel bilgilere de sahip olmuş olacaklardır.
Tüm bunlarla birlikte, bir mülakat sırasında başarılı olmanın en temel önceliği profesyonel destek almanızdır. Özellikle CV hazırlama noktasında profesyonel destek almanız hem sorunları çözmeniz hem de tam olarak hazır olmanız anlamında size yardımcı olacaktır. Bu konuda CV Maker size gerekli profesyonel desteği sağlayacaktır.
Çok fazla bilgi edinin: Özellikle iş başvurusunda bulunduğunuz firma ile ilgili detaylı bilgileri elde etme çabası içerisine girmelisiniz. Firmanın gerek resmi internet sitesi gerekse de sosyal medya hesaplarını yakından takip ederek şirketle ilgili genel detaylara sahip olmanız oldukça önemli olacaktır. Bununla birlikte “soru cevap” şeklinde hizmet veren internet sitelerinde de, başvuru yapacağınız şirketle ilgili konular bulunuyorsa muhakkak bu alanda da araştırmalar yapmalısınız. Bu durum şirketle ilgili size genel anlamda bir bilgi sunarken aynı zamanda daha önce çalıştığınız bir sektörden farklı bir sektörde başvuru yapacaksanız bununla ilgili de detaylı bilgileri elde etmenize yardımcı olacaktır. Bu araştırma sayesinde hem başvuru yapacağınız şirketle ilgili genel bilgileri elde etmiş olacak hem de o sektörle ilgili birçok detaylı bilgiyi öğreneceğiniz için mülakat sırasında yabancılık çekmeden sorulara kolaylıkla cevap verebileceksiniz. Ayrıca Türk Meslekler Sözlüğünü de inceleyerek tanımlanmış olan mesleklerle ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.
İlk izlenim çok önemlidir: Mülakatların tamamında vurgulanan ilk faktör bu kriter olacaktır. Bu durum günlük yaşamda karşılaştığımız insanlar için de geçerlidir. Genel hatlarıyla bakıldığında insanlar ilk defa karşılaştıkları birisinden olumlu enerji almalarının ardından kişiye karşı olumlu hisler beslemekle birlikte, olumsuz enerji alması sonrasında kişinin kendisinde negatif dürtüleri ortaya çıkardığı da bilinmektedir. Bu durum iş görüşmeleri için de geçerlidir. Mülakata girdiğiniz zaman ilk defa karşılaşacağınız insandan nasıl etkilendiyseniz, onun da sizden o şekilde etkileneceğini aklınızdan çıkarmalısınız. Bundan dolayı mülakata hazırlanırken görüntü olarak çok profesyonel bir şekilde hazırlanmanız gerekecektir. Özellikle kılık kıyafetinizden, saç ve sakal tıraşına kadar varıncaya kadar detaylı bir şekilde kendinizi hazırlamalısınız. Bu aşamada yapacağınız en ufak hata ile daha ilk görüşte olumsuz puan olacağınız için kriterlerinizin değeri ne kadar iş ile ilgili tam bir uyum içerisinde görünüyor olsa da ret cevabı almanız muhtemel olacaktır.
Başlangıç sorularına dikkat: Mülakat sırasında genellikle ilk olarak uygulanan başlangıç soruları bulunmaktadır. Bu sorular şirketten şirkete ya da personel müdürüne göre değişiklik gösterse de genel hatları itibariyle aynı tarzda sorular gelmektedir. Özellikle başvurduğunuz işi neden istediğiniz, bu işle ilgili kariyer hedefleriniz, bu işle ilgili kendinizde gördüğünüz ve gelişimlere uygunluk açısından değerlendirmeler yapmanız talep edilebilecektir. Bununla birlikte genellikle mülakatların ilk sorularında kendinizden bahsetmeniz istenebilir. Bu aşamada daha önce ezberlediğiniz özgeçmişinizi ezberden tekrar etmeniz size çok büyük bir avantaj kazandırmayacaktır. Özgeçmişinizi ezberden hızlı bir şekilde okumak yerine karşınızda konuştuğunuz insanın önem verdiği konuları kendinize referans alarak, kendinizle ilgili bilgileri bu şekilde açıklamaya çalışmanız daha isabetli bir karar olacaktır. Bununla birlikte kendinizi o işe daha uygun bir şekilde revize ederek karşınızdaki insana bunu çok daha iyi bir şekilde anlatabilirsiniz. Bunun için giriş anından itibaren konuştuğunuz kişinin belirli kriterler üzerinde durup durmadığını kontrol ederek o kriterler üzerinden konuşmanıza devam etmeniz sizin için daha uygun olacaktır.
Dürüst olun: Mülakat sırasında bazen sizin olumsuz yönlerinize de dikkat çekmek için çeşitli sorular gelebilmektedir. Özellikle zayıf yönlerinizden bahsetmeniz istenebilecektir. Bunun için de hazırlıklı olmalı ve kesinlikle “hiçbir zayıf yanım yok” şeklinde cevap vermemelisiniz. Bu şekilde bir cevap hiçbir mülakatta olumlu puan almanıza yardımcı olmayacaktır. Bunun yerine daha politik bir cevap vererek hem soruya cevap verebilir hem de karşınızdaki kişiye sizinle ilgili olumlu bir netice düşünmesini sağlayabilirsiniz. Bu soruya cevap olarak, sabırsız olduğunuzu ifade edebilirsiniz. Özellikle proje hazırlama zamanlarında kendi üzerinize düşen görevi hızlı bir şekilde sabırsızca yapıp tamamladıktan sonra iş arkadaşlarınızın iş akışını bozma hususunda karşılaştığınız sorunları dile getirebilirsiniz.