Balık Çeşitleri
Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması sebebiyle diğer pek çok bölgeye kıyasla balık çeşitleri her zaman daha fazla olmaktadır. Protein açısından son derece zengin olan bu canlıların 100 gramında yaklaşık 22 gram protein bulunmaktadır. Bu oran kırmızı ve beyaz et türlerine göre daha yüksektir. Ayrıca balık içerisinde fosfor, flor, iyot ve kalsiyum gibi değerler de vardır. Balık etinin D, B2, B1 ve A vitaminleri yönünden de zengin olduğu ifade edilir.
Ülkemizde yetişen balıklar sayıca fazla olup bunların avlanma ve tüketilme dönemleri birbirinden ayrılır. Eğer balık zamanında önce avlanırsa bu durumda lezzetsiz olabilir. Bu nedenle balık türleri ve avlanma zamanları bu işle uğraşan kişiler tarafından öğrenilmelidir.
Ülkemizde Avlanan Balık Türleri
Balık türleri ve tüketim zamanları aylara göre değişmektedir. Buna göre ülkemizde avlanan balık türleri arasında sinarit, kırlangıç, trança, tekir, kılıç balığı, mercan, kalkan, çaça, uskumru, sardalya, palamut, orkinos, mezgit, lüfer, levrek, kupes, kolyoz, kefal, istavrit, hamsi, çipura, barbunya gibi balıklar yer almaktadır.
Balıkların ideal avlanma zamanları incelendiğinde ise yılın ilk altı ayı boyunca barbun, çinekop, çipura, dil balığı, sazan, sinarit, trança, turna, uskumru gibi balıkları yenilebilir. Bunların lezzetli ve lezzetsiz olduğu dönemler ayrı ayrı ifade edilmektedir. Hamsi için bakıldığında Kasım, Arlık, Ocak ve Şubat ayları en verimli dönemi olup bunun dışında kalan zamanlarda tadının daha az olduğu ifade edilir. Levrek için de Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları ideal dönem olarak belirtilir. Bu dönemlerin dışında kalan aylarda balıkların avlanmaması gerekmektedir. Balıkçılık faaliyetlerine ilgi duyan kişilerin öncelikle avlanma dönemleri ve buna benzer detaylarla ilgili eğitim almaları, bu eğitimler için profesyonel adresleri tercih etmeleri gerekir. https://www.yelkenci.org