İMEİ Kaydı 1838 TL Oldu
Henüz Kasım 2018 tarihinde yüklü bir hizmet tarifesi zammı ile 170 liradan 500 liraya, Haziran 2019 tarihinde tekrardan yapılan bir zam ile 618 TL’ye ve en son Temmuz 2019 tarihinde 1500 TL’ye çıkartılmıştı.
Yurtdışından telefon getirerek Türkiye’de kullanmak isteyenler için mecburi olarak, Türkiye’de operatörlerden servis alabilmek için gerekli olan İMEİ kaydetme işlemine şimdi yeniden bir zam geldi.
%22,58’e varan son zam oranı ile, 2020’nin ilk aylarından itibaren 1838 TL ‘ye varan İMEİ Kayıt Hizmeti ücreti son 1,5 yıl içerisinde rekor bir artış yaşadı.
Bu artışların, vatandaşlar arasında büyük bir tepkiye neden olduğu belirtilirken; vergi kapsamında neden bu kadar fahiş zam oranlarının yapıldığı da merak konusu.
İphone tarzı lüks telefonlarda da zam oranı geçerli
Yapılan son %22,58 ‘lik zammın, lüks telefon olarak bilinen İphone modellerinin dışında da yapılması dikkat çekti. Yani, artık her marka ve model cep telefonu için, yurtdışından yurda sokulan ve pasaportlara işlenen İMEİ numaralarında belirtilen zam oranı kadar artış öngörülmektedir.
Bilindiği üzere, yurtdışından gelen cep telefonlarının pasaport sahibinin hakkı dâhilinde; belirli ücretlerin ödenmesi takdirinde yurtiçi kullanımına açılması mümkün. Bu zam ile beraber, pasaport harçlarındaki artışla beraber, 1 telefon ile yurtdışından gelen bir kişi, yaklaşık olarak 2.050 TL’ya yakın bir ücret ödemek zorunda kalacak.
Bu artışlar, insanları farklı yöntemlere itebilir!
Bu fahiş fiyatlar ve zam oranları sonrasında, her ne kadar yasal zemine uygun olmasa da; insanları daha farklı çözümlere yönelttiğini belirten uzmanlar; neredeyse 10/1’i fiyatlara bu tip İMEİ kayıtları işlemi yapan fırsatçıların türediğine dikkat çekmekteler. Örneğin, halen kullanımda olan ve İMEİ kaydı olan 100-150 TL’lik bir telefonu satın alarak, bir daha kullanmamak üzere yok edip, sahip olduğu İMEİ kaydını, yeni getirilen lüks telefonlara atarak, yurtiçi operatör kullanıma açılabiliyor. Bu şekilde, hem devletin vergi kaybı yaşamasına, hem de bu çözümlere başvuranların ileride yaşanacak tespit ve kapanma işlemleri sonrası mağdur olmaları da çok büyük olasılıklar arasında gösteriliyor.