Seslere Karşı Aşırı Duyarlılık Hali: Misofonya
Yalnızca yüksek sesten değil bazı düşük desibeldeki seslerden de rahatsız olabilme durumu olan misofonya, duyma duyusunda meydana gelen bir algı bozukluğudur. Seslere karşı hassaslık olarak tanımlanan bu durumda hafif sesler bile rahatsız edici gelebilir. Bu da bu rahatsızlığın ortaya çıktığının en büyük göstergesidir. Sosyal yaşamı etkileyebilen bir ruhsal bozukluk olan bu duruma müdahale edilmesi de şarttır. Gelin misofonya nedir sorusuna yönelik kapsamlı cevaplara birlikte bakalım.
Misofonya Nedir ve Kimlerde Görülür?
Misofonya nedir sorusunun cevabı bu durum bir duyma algısı bozukluğudur denilerek verilebilir. Kulak hassasiyeti olan kişilerde sıklıkla görülen bu durum, nefes alma ya da çiğneme seslerine aşırı hassas olma ve sinirlenme halidir.
Her 10 kişiden 2’sinde görülebilen bu ruhsal bozukluk kişide sinirlenme ve öfkelenme gibi durumlara neden olmaktadır. En ufak tınılı seslere bile reaksiyon gösteren bu kişiler genellikle sosyal ortamlarında zorluk çekerler.
9-13 yaşları arasında ilk evreleri görülebilen bu durum yaş ilerledikçe daha yoğun bir hal alabilir. Bu durumdan mustarip olan kişiler topluca yemek yemekten kaçınırlar ve uykuya daldıkları odada yalnız olmak isterler.
Misofonyanın Belirtileri Nelerdir?
Misofonya, hafif seslerden daha rahatsız olma belirtileri ile anlaşılmaktadır. Örneğin nefes alıp verme sesi sizi rahatsız ediyor ve öfkelenmenize sebep oluyorsa bu durumdan mustarip olabilirsiniz. Bunun yanı sıra yutkunma, ayakla ritim tutma ya da bebek ağlaması gibi sesler de bu durumda olan kişileri oldukça fazla rahatsız etmektedir.
Bu tip seslerden rahatsız olan kişiler sosyal hayata adapte olmakta zorlanabilirler ve ses duyarlılığı yüzünden dışarı çıkmak istemeyebilirler. Yine bu kişiler geceleri daha mutlu ve huzurlu olurlar çünkü gündüz boyunca duymak istemeyecekleri seslere maruz kalma ihtimalleri yüksektir.
Misofonyanın Tedavisi
Seslere karşı hassaslık durumunda bir takım tedavi yöntemleri uygulanmakta ve kişinin topluma adapte olması sağlanabilmektedir. Bunun için de kişinin rahatsızlığını kabul etmesi ve bir uzmandan destek almaya başlaması gerekmektedir.
Özellikle psikoterapi gibi yöntemler ile bu hassasiyet giderilebilir ve hasta normal yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir. Rahatsızlık duyulan sesler tespit edildikten sonra kişinin bu seslere karşı neden hassasiyet geliştirdiği anlaşılmaya çalışılmalıdır. Bunun neticesinde de hassasiyet geliştirilen durumdan gerekli uzaklaşma sağlanabilir.