Roleplay, Dışarıdan bakıldığında kompleks, anlaşılması zor sanılan roleplay evrenini bütün detaylarıyla inceleyip ne idrak etme geldiğini ve iyi mi kurgulanacağını birlikte çözeceğiz.
Roleplay (RP), korona zamanlarında çok duyar olduk, online ve offline oyun hayatına ilişkin bir tabir. Bu kelimenin işaret ettiği oyun içi aksiyon oyuncular arasında öyle bir popülariteye ulaştı ki kelime, yayıncıların diline de pelesenk oldu.
Peki biz oyun aleminin fazlasıyla aşina olduğau bu tabire ne kadar hakimiz? Bu yazıda roleplay ne demek, iyi mi yapılır detaylı bir halde inceleyeceğiz.
Roleplay ne demek?
İngilizce kullanımına alıştığımız roleplay’in ne manaya geldiğini anlamanın yolu elbet kavramın Türkçe’tepsi öğrenmekten geçiyor. Roleplay’in Türkçe’ye çevirisi fazlaca basit: Rol yapmak.
Oyun şeklinde tamamen kurgudan ibaret bir ortamda, o an bize atfedilen rolü benimseyip; o rolün tüm gerekliliklerini reelçi bir halde yerine getirdiğimizde roleplay yapmış oluruz. Örneğin oynadığımız oyunda polis görevindeysek; gerçek bir polisin yapacağı her şeyi yapmak için çaba etmek, bizi roleplay yapar duruma getirir.
Roleplay türleri nedir?
Metin tabanlı rol yapma
Canlı aksiyon rol yapma
Masaüstü rol yapma
Roleplay’in üç türü mevcut. Bu üç farklı tür sayesinde kişiler, rol yapmanın çeşitli yollarını keşfederek farklı deneyimler kazanma şansı yakalar. ek olarak bu türleri bilmek, roleplay yaşamına adapte olma dönemini kolaylaştırır.
Metin tabanlı rol yapma: Online oyunlarda tercih edilen bir yöntem
Metin tabanlı rol yapma, online oyunlarda tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yegane nedeni bu türün tamamen makaleya dayalı olmasıtndan kaynaklanır. sadece yazı üzerinden geliştiği için bu türün sıradan ve hatta sıkıcı olabileceği; oyunu boğabileceği önyargısı fazlaca yaygındır. Gel gelelim metin tabanlı rol yapılan bir oyuna bir kez dahil olduktan sonra efsunk çoğunluğun bu önyargsıcaklıknın kırıldığı gözlemlenir.
Metin tabanlı rol yaparken büründüğünüz karakterin her bir hamlesini, düşüncesini, sözünü yazılı şekilde karşı tarafa aktarmanız beklenir. Bu türde bir rol yapma sırasında, büründüğünüz karakter kapıyı açıp şaşıracaksa; bunu makalelı halde anlatım etmeniz icap eder.
Metin tabanlı rol yaparken OC ve Canon’a dikkat:
Metin tabanlı rol yaparken özetlemek gerekirse OC olarak malum ”Original Character” (özgün Karakter) ve Canon etiketlerine de dikkat etmek icap eder. OC, karakteri A’dan Z’ye sizin yarattığınız anlamına gelir. Bu da karakterin sahip olacağı iyi ve kötü bütün özelliklerin, sergileyeceği tüm huyların tamamen sizin insiyatifinize bağlı olduğuna işaret eder. Canon ise hali hazırda mevcud bir karakterin rolüne bürünmek demektir. Kim olduğu, nasıl biri olduğu belli bir karaktere bürünen bireyin; o karakteri değiştirmemesi ve bilindiği şekilde oynaması beklenir. Canon kavramı, fazladan müdahale gerektirmez.
Canlı aksiyon rol yapma: genellikle yüzyüze yapılması tercih edilir
”LARP” (Live Action Role Play) olarak da bilinen canlı aksiyon rol yapma, çoğu zaman karşı karşıya yapılması tercih edilen; sadece sanal ortamda da yapılabilen bir rol yapma türüdür. LARP sırasında sizden beklenen; canlandıracağınız karaktere ruhen ve bedenen adapte olmanız, karakteri hem yaşayıp hem yaşatmanızdır. Kostüm giymek, maske takmak, karakterin betimlenen fiziksel özelliklerine bürünmeye özen işaret etmek… Rolü her nede olsa o şekilde oynamak zorunludur.
Canlı aksiyon rol yapma terminolojisi:
LARP rollendirirken kullanılan belli başlı kavramlar, LARP aktörlerinın oyunu iyi tanıyabilmesi ve kaideına uygun oynayabilmesi için gereklidir:
Boffer: Köpükle doldurulmuş silahtır. Savaş, dövüş şeklinde LARP’lar esnasında kullanılır.
Game Master: Oyunu yöneten, doğrultu veren kişidir. Yapılacak tüm yenilik ve değişikliklerden o mesuldür. Sanal ortamda gerçekleşen LARP’larda bu kişiye ”Storyteller” (öykü Anlatıcısı) denir.
NPC: ”Non-player Character”ın kısaltması olan NPC, oynamaya açık olmayan karakterlere verilen isimdir. Bu karakterleri çoğu zaman Game Master oynar.
PC: ”Player Character”ın kısaltması olan PC, her bir oyuncuya verilen isimdir. Bir LARP sırasında oyuna dahilseniz, siz de bir PC’siniz demektir.
Crew: Game Master’a oyunun organize edilmesinde yardımcı olan kişidir. çoğu zaman Game Master tarafından oynanan NPC’ler bazen de Crew tarafından oynanır.
Roleplay kategorileri nelerdir?
Roleplay’in üç ana tür haricinde belli başlı bazı kategorileri de mevcut. Bu kategorilere hakim olmak, oynayacağınız tür her ne olursa olsun oyunu anlama yeteneğinizi artırır:
Fandom: Oyun alanı olarak belirlediğiniz evren şayet hazırda var olan bir evrense, buna Fandom adı verilir. Örneğin Harry Potter evreni üzerinden bir roleplay yapacaksanız, evreniniz bir Fandom’dır. Bu evrene ister OC ister Canon ekleyebilirsiniz.
AU: ”Alternative Universe”ün kısaltması olan AU, Fandom’ın bir alt kategorisidir. Fandom’dan farklılaştığı nokta kainat içerisinde karakterlerde gerçekleştirdiğiniz değişikliklerdir.
Cross-Over: Cross-Over da Fandom’ın bir alt kategorisidir. Birden fazla evreni birleştirdiğinizde Cross-Over bir oyun oluşturmuş olursunuz. Harry Potter ve star Wars evrenlerini birleştirerek bir oyun yaratmak buna örnektir.
Original: Her şeyini tamamen kendi kendinize yarattığınız, mevcud hiç bir unsurdan etkilenmediğiniz roleplay’lere verilen isimdir.