UI UX Tasarımı Nedir?
Web sektörüyle ilgilenen herkes mutlaka UI UX tasarım terimini duymuştur. Ancak Türkiye’de halen popüler bir konu olmadığından dolayı birçok insan “UI UX tasarım nedir?” şeklinde aramalar yapmaktadır. Konuya giriş yapmadan önce bu sektör ile ilgilenen kullanıcılara ufak bir bilgilendirme yapmakta fayda var: Uygulamalarda ve web sitelerinde kullanıcı deneyiminin öneminin artmasıyla birlikte son zamanlarda irili ufaklı birçok işletme bünyelerinde UI/UX tasarımcılarına da yer açmaya başladı.
Bu iki terim her ne kadar UI UX şeklinde birlikte kullanılıyor olsa da birbirlerinden oldukça farklıdır. UI ve UX tasarım, web ve uygulama geliştirme alanında sıklıkla karıştırılan terimlerdendir. UI’ın açılımı “User Interface” yani kullanıcı arayüzüdür. UX’in açılımı ise “User Experience” yani kullanıcı deneyimidir.
UI Tasarımı Nedir? Ne İçin Kullanılır?
UI’ın kullanıcı arayüzü anlamına geldiğini artık biliyoruz. Peki kullanıcı arayüzü ne anlama geliyor? UI UX terimlerinde yaşanan kafa karışıklığı sanırım bu iki tasarım tekniğinin iç içe geçmiş olmasından kaynaklanıyor. UI design yani kullanıcı arayüzü tasarımı, bir web sitesinde ya da uygulamada yer alan görsel bileşenlerin tamamına deniyor. Kullanıcıların web siteleri ve uygulamalar üzerinde gözlemledikleri temalar, temaların renkleri, butonlar, metinlerin şekilleri, resimler, sayfa düzeni ve animasyonlar UI tasarımının ana bileşenleri oluyor. Bu geniş görev tanımından dolayı kafanız karışmış olabilir; gelin UI’ın misyonunu şu şekilde detaylandıralım: Bir web sitesi ya da uygulama içerisinde yer alan mikro ve makro tüm görsel bileşenler UI tasarımcısının sorumluluğundadır. UI tasarımcıları, ilgili web sitesinin ya da uygulamanın genel görünümünün kullanım amacına uygunluğunu sağlarken bu araçları kullanmakta olan kullanıcıya da estetik bir görünüm sunmayı amaçlar.
UI Tasarımı Neden Önemlidir?
Marka saygınlığı ve kullanıcıların memnuniyeti açısından estetik görünüme sahip olan web siteleri ve uygulamalar diğerlerine oranla bir adım önde olacaktır. İyi dizayn edilmiş bir uygulama ya da web sitesi, kullanıcılar üzerinde oldukça etkili bir izlenim yaratacaktır. Bu konu yalnızca sektörün içerisinde yer alan tasarımcıların söylemleri tarafından değil, internet kullanıcıları hakkında yapılan araştırmalar ile de destekleniyor. Kullanıcılar, iyi tasarlanmış uygulamalara ve web sitelerine güvenme eğiliminde oluyor. Yani kısaca UI UX tasarımı internet kullanıcılarının “kalite” kriterine hitap ediyor, UI ise bu “kalite” kriterinin görsel kısmında yer alıyor.
UX Tasarımı Nedir?
UX UI’ın aksine gözle görülene değil, deneyimlenen tecrübeye hitap eder. Yani UI kullanıcı arayüzünün nasıl görüneceğinden sorumluyken UX kullanıcı arayüzünün nasıl çalışacağından sorumludur. UX tasarımın örneğini e-ticaret sektörü üzerinden kolay bir şekilde verebiliriz. Bir e-ticaret uygulaması düşünelim:
- Kullanıcılar bu uygulamayı rahat bir şekilde kullanabiliyor mu?
- İstedikleri ürüne filtreleme ya da arama gibi yöntemlerle basit bir şekilde ulaşabiliyor mu?
- Uygulama yeterince hızlı mı?
- Uygulamada kullanıcının deneyimini etkileyen herhangi bir hata bulunuyor mu?
- Kullanıcı uygulama içerisinde başarılı bir şekilde yönlendiriliyor mu?
- Kullanıcı tek bir tıklama ile ürünleri sepetine aktarabiliyor mu?
- Kullanıcı tek bir tıklama ile ödeme gerçekleştirebiliyor mu?
gibi sorular, UX tasarımcısı tarafından yanıtlanması gereken sorulardır.
UX Olmadan UI, UI Olmadan UX Olmaz!
Yazı boyunca bu iki tasarımın birbirinden farklı olduğunu, birinin estetik görünümden diğerinin ise kullanıcıda yaratılan hissiyattan sorumlu olduğunu anlattık. Ancak bu iki tasarımın literatürde UI UX Design şeklinde bir arada kullanılmasının belli başlı sebepleri bulunuyor. UI ve UX’i iyice basite indirgeyelim ve şu şekilde açıklayalım:
Bir gardırop düşünelim. Bu gardırobun genel tasarımı nasıl? Sizin zevkinize uyuyor mu? Kapısı nerede, sürgülü mü yoksa klasik mi? Gardırop üzerinde hangi renkler kullanılmış, bu renkler göze hoş geliyor mu? Bu konuların tamamından UI tasarımcısı sorumludur. Gardırobun kapısı pratik bir şekilde açılabiliyor mu? Gardırop içerisinde farklı depolama alternatifleri sağlayan raflar ve askılar bulunuyor mu? Gardırop kullanışlı mı? Bu konular ise UX tasarımcısının sorumluluğu altındadır.
Sadece suntadan bir gardırop sahibi olmak ister miydiniz? Peki hoş bir görünüme sahip olan ancak içerisinde tek bir raf dahi bulunmayan bir gardırop? Bu sorulara yanıt verdiğinize UI UX tasarımlarının aslında iç içe geçmiş olduğunu görebilirsiniz. UI ve UX tasarımlarının UI UX Design şeklinde anılmasına sebep olan özellikler işte bunlardır.